Näkymä Kiinalaista Akrobatiaa Chaoyang Teatterissa

Hong Kongin jälkeen matkallani suuntasin pois saarelta rajan suuremmalla puolelle Kiinaan. Vaikka maa on perjaatteessa sama, muutos on mieletön kun siirtyy toiselle puolelle. Kaupungit ovat hyvin paljon kehittyneitä mutta fiilis on aivan eri. Kaikki siistit ja pienet kadut puuttuvat, jos eksyy pienille kaduille haju tunkeutuu nenään joten parempi pysyä uljaalla kommunistisella polulla. Luonnollisesti olin kovin kiinnostunut kuinka teatterikulttuuri on kehittynyt moisessa ympäristössä, saisiko esityksessäkin pidellä nenää.

Ensimmäisenä suuntasin Pekingin ylpeyteen nimeltä Chaoyang Theatre, joka on kuuluisa ”exquisite” akrobatiastaan. Yleensä ei moinen kuulu minun repertuaariin mutta koska se on vaan jotain niin Kiinalaista ja tämän nyt pitäisi olla se mistä auteettinen, tunnelmallinen näytös löytyy. Näin ainakin sitä guide book:eissa mainostettiin.

Teatteri oli todella vanha ja kyllä siellä jo haisi jonkunverran kosteusvauriot mutta nenää ei tarvinut pidellä. Kuitenkin mukava tunnelma ja hienon vanhanaikaisesti sisustettu, vaikkakin kookas ei mikään liian iso ja mikä parasta täyteen tupattu joten katsomon puolesta myös tunnelmaa riitti. Chaoyang näyttämönä oli juuri sitä mitä odotinkin.

Esitys oli tietysti hieno, näyttelijät valtavan taidokkaita, mutta. Tuntui siltä että palaisia menneisyyttä, nykyhetkeä ja kaikkea siltä väliltä oli siroiteltu ympäri näytöstä. Mitään kokonaista kuvaa ei siitä saanut, eikä jättänyt jälkikäteen mitään erikoisia tuntemuksia. Ihankuin akrobatian historia olisi unohdettu ja jäljelle olisi jäänyt maon murtama epävarmuus kehittyä eteenpäin.

Jos he löytäisivät takaisin näytelmän juurensa, olisi näytös varmasti hieno vaikka temput eivät olisi niin ällistyttäviä. Ja myydäänhän näissä teattereissa, joten massalle menevää matskua tuotetaan. Kuitenkin mielestäni jos näin on, niin olisi parempi käydä oppimassa vaikka amerikkalaisilta kuinka spektaakkeli tehdään.

KommentoiEi kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi